Webhosting Termen

Bij webhosting komen veel engelstalige termen voor, daarnaast zijn het voor het merendeel ook nog eens afkortingen. Heeft een echte internet freak hier al moeite mee dan kom jij er als ondernemer of particulier, die gewoon een eigen website wil er misschien helemaal niet meer uit. Vandaar een korte uitleg geven van de belangrijkste termen.

Servereigenschappen

Server
Dit is het soort systeem waar jouw website op staat. Er zijn enkele standaardsystemen bekend, die allemaal goed kunnen werken. Het is dan ook meestal niet zo heel belangrijk voor een leek om te weten wat voor soort server het is, maar het kan wel invloed hebben op de programmatuur en snelheid.

Software
Dit is de programmatuur die jouw website ondersteund. De software krijg je op zich verder weinig mee te maken. Of het nu een windows platform is of een linux, maakt meestal weinig uit. Wel kan de software invloed hebben op de schrijftalen, zo heeft een windows server vaak MS SQL en wordt er vaak gebruik gemaakt van ASP, en een Linux of Unix server heeft vaak weer PHP en MySQL.

Server Locatie
De plaats waar jouw website komt te staan. Indien je ziet dat jouw website bijvoorbeeld in China staat, kan het zijn dat de pagina wat trager wordt geladen, of dat de server vaak offline raakt door stroom of hardware problemen.

Dataverkeer
Dataverkeer is meestal het belangrijkste (en helaas duurste) onderdeel van jouw website. Dataverkeer is de hoeveelheid gegevens die van en naar jouw website en e-mail gaan. Je verbruikt bijvoorbeeld dataverkeer indien er bezoekers op jouw site komen, en paginas zien. Deze pagina wordt namelijk door jouw bezoeker tijdelijk gedownload, op de eigen computer gezet, en daar tijdelijk opgeslagen voor hij wordt gezien De hoogte van het dataverkeer wat je nodig heeft is dus afhankelijk van hoe zwaar beladen jouw paginas zijn, en hoeveel bezoekers je verwacht. Meestal is 1 Gigabyte voor een kleine website wel voldoende, maar als je heel veel plaatjes heeft, download links heeft, of veel bezoekers verwacht kan het hoog uitpakken.

Schijfruimte
Dit is de werkelijke ruimte voor jouw website. De hoeveelheid paginas maakt meestal niet zo veel uit, en de schijfruimte die webhosting bedrijven als Webreus aanbiedt is meestal ruim voldoende. Pas als je hele grote bestanden wilt aanbieden om te laten downloaden, of veel plaatjes op jouw website wilt hebben, wordt het belangrijk om naar de schijfruimte te kijken. Let dan ook even op jouw dataverkeer.

HTML (HyperText Markup Language)
HTML is een afkorting voor de bekendste internet schrijftaal. Zoals je vast al had bedacht kun je een website niet gewoon in het Engels opschrijven, maar is er een aparte programmeertaal. De bekendste hiervoor is HTML.

PHP (Hypertext Preprocessor)
PHP is een afkorting voor een aparte internetschrijftaal. Het heeft veel weg van HTML. Een belangrijke eigenschap van PHP, waardoor sommige webmasters kiezen voor PHP is dat er vaak iets makkelijker interactiviteit in een website worden gemaakt, zodat bezoekers paginas aan kunnen passen. Dit is vaak handig als je gebruik wilt maken van een forum, prikbord, gastenboek, etc.

CGI (Common Gateway Interface)
CGI is een afkorting voor een aparte internetschrijftaal. CGI wordt meestal niet gebruikt bij gewone paginas e.d. omdat deze makkelijker te maken zijn in HTML of PHP. CGI wordt vaak gebruikt om veranderende gegevens op te slaan in databases, door middel van CGI kun je bijvoorbeeld een teller op jouw website maken, een gastenboek, wachtwoord beveiliging etc.

Subdomeinen
en subdomein is een domeinnaam (zonder extentie) voor jouw eigen domeinnaam. Bijvoorbeeld http://www.jackyk.jouwdomein.nl of bijvoorbeeld http://sparen.startkabel.nl. Voor subdomeinen kun je zelf de regels aanpassen. Zo kun je zelf iemand anders webhosting bieden met een eigen FTP login en domeinnaam, zonder dat deze in jouw hoofd FTP toegang komt.

MySQL
MySQL is een database, die veel wordt gebruikt bij PHP. PHP zelf kan dingen niet bewaren, samen met MySQL kan dit wel. PHP en MySQL bieden een alternatief voor bijvoorbeeld HTML en CGI en/of ASP.

FTP (file transfer protocol)
Jouw website kun je thuis achter jouw computer maken, met de software die jouw het beste bevalt. Zo kun je door middel van Word, Frontpage of Dreamweaver een mooie website maken. Om deze op internet te zetten dient je in het bezit te zijn van een FTP programma. Dit programma zorgt ervoor dat je toegang krijgt tot een klein deel van de server, waar je dan jouw mappen en bestanden kunt plaatsen. Frontpage en Dreamweaver hebben dit al inclusief. Indien je jouw website een ander programma heeft gemaakt kun je gratis op internet een FTP programma downloaden.

Eigen Backup
Met deze functie heb je zelf de mogelijkheid om een backup te maken van jouw website en deze lokaal op jouw eigen computer op te slaan.

Auto Backup
Een dagelijkse backup van de gehele server welke op een externe server geplaatst wordt, inclusief e-mail dat nog op de server staat (niet door een e-mail programma als Outlook is binnengehaald) mySQL databases, en bestanden van de website zelf. Deze backup wordt dagelijks overschreven.

Anonym FTP (file transfer protocol)
FTP Door middel van Anonymous (anonieme) FTP kun je met scripts, ervoor zorgen dat mensen bestanden kunnen uploaden en downloaden naar een door jou bepaalde directory in jouw website. Zo kun je bezoekers zelf paginas laten maken (een eigen startpagina met beheerders) of bijvoorbeeld een foto gallerij laten samenstellen door bezoekers.

Beveilig Dirs
Indien je alleen geregistreerde en toegelaten bezoekers wilt toelaten in bepaalde gebieden kun je hiervoor een script schrijven. Echte computerkenners weten echter vaak de map, en daar bestanden te vinden, en er alsnog te komen. Beveiligde directories zorgen ervoor dat alleen mensen met toegang een bestand in de map kunnen vinden.

Error paginas
Error paginas aanmaken. Zo zien mensen niet zo´n standaard 404 pagina als een pagina in jouw website niet bestaat, bijvoorbeeld door een foutieve link, of inmiddels niet meer bestaande link, maar kun je zelf een pagina aanmaken die dan wordt laten zien.

Statistieken
Je krijgt jouw eigen statistieken paginas. Deze zullen per maand bijhouden hoeveel bezoekers je krijgt, hoeveel paginas ze zien, dataverkeer je gebruikt, etcetera.

Frontpage Extenties
Frontpage schrijft vaak ook nog extra bestanden, naast de normale internet paginas. In deze extra bestanden worden dan enkele standaard gegevens weggeschreven. Indien je dus met Frontpage jouw website hebt gemaakt, heb je een server met Frontpage Extenties nodig. Webreus heeft dat ook.

E-mail Eigenschappen

Pop3 E-mail
POP3 e-mail wil zeggen dat je jouw eigen e-mail hebt, waarmee je kunt versturen en ontvangen met bijvoorbeeld webmail, outlook, outlook express etc. Indien je meerdere pop3 email accounts heeft, kun je dus meer personen onafhankelijk van elkaar email laten ontvangen en versturen.

Webmail
Door middel van webmail, kun je jouw e-mail lezen en versturen via jouw internet browser. Dit betekent dat je geen apart programma hoeft te hebben naast jouw normale internet programma. Bekende webmail sites zijn bijvoorbeeld hotmail.com en yahoo.com. Indien je een eigen pakket koopt, kun je dus ook via internet jouw-naam@jouw-naam.nl versturen en ontvangen.

Aliassen
Een alias is een 2e e-mail adres, op een enkele naam. Zo kun je bijvoorbeeld Webmaster@jouw-naam.nl, info@jouw-naam.nl en jouw-naam@uw-naam.nl allemaal naar 1 account laten sturen.

Autoresponders
Een autoreponder geeft direct als er een e-mailtje op de server binnenkomt een antwoord. Ben je bijvoorbeeld op vakantie en kun je tijdelijk jouw mail niet nakijken, dan kun je automatisch een berichtje terug laten sturen wanneer je wel weer bereikbaar bent.

Mailinglist
Mailinglist wil zeggen e-mail lijst. Je kunt via de website mensen laten inschrijven, en dan deze hele groep later in een keer beantwoorden. Zo kun je bijvoorbeeld nieuwsbrieven uitgeven e.d.

Forwarding
Heb je al een bestaand e-mail adres, bijvoorbeeld een hotmail adres, of een adres van jouw internet provider, en wil je niet nog meer e-mail adressen nakijken, dan kun je de e-mail door laten sturen naar jouw bestaande adres, zonder dat jouw bestaande adres op de website te zien is. Zo kun je bijvoorbeeld order@jouw-naam.nl ontvangen op jouw-naam@jouw-provider.nl

 

Begin je al te duizelen bij de informatie die hierboven staat?
Helemaal niet nodig, WordPress bevat alles wat nodig is om een persoonlijke of professionele
website te maken. Met het overige ben ik niet geheel onbekend. Ook daarin kan ik je bijstaan.

Eigenlijk heb je maar een aantal zaken nodig:

Een FTP programma
Een domeinnaam
Webruimte
Of JackyK om alles te realiseren

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
Laat het rotwerk maar aan mij over 😉

 

 

Reacties zijn gesloten.